Tessék engem elrabolni!

ifjúsági musical

Testvérek

61753473_2109606322485400_4118142019249897472_o.jpg

 

Márton Klára regénye, jelentős részben a főszereplő fejében játszódik. Mivel a színpadra alkalmazás során ezeket az epikus részeket elég nehéz megjeleníteni az adaptációt is jegyző Janik László előző munkáiból is jól ismert technikához folyamodott. Bizonyos érzelmi helyzeteket párbeszéd formájában vetít ki meglévő, vagy egészen új szereplőkre. Így lett két - a regényben épp csak felbukkanó - névből testvérpár, és így lett Petinek és Grétinek egy szívbemarkoló jelenete az anyák napi ünnepség kapcsán.

A szerző maga így nyilatkozott erről:

„Peti és Gréti személyes élményeimből, emlékeimből kerültek elő. Gyerekkoromban sokat nyaraltam vidéken és egyszer megismerkedtem egy testvérpárral. Ők egy a történetünkhöz hasonló otthonban laktak egész tanévben, csak a nyarakat töltötték falun a nagyszüleiknél. A különös, és a számomra gyerekfejjel is misztikus, és megható dolog az egymáshoz való ragaszkodásuk volt. A nagyobb testvér (nevezzük Petinek) azért járta újra a negyedik osztályt, hogy egy osztályba kerülhessen a húgával. Az addig zárkózott, félős, rossz eredményeket felmutató kislány attól a perctől megtáltosodott. Úgy gondoltam, hogy ez a csodálatos kis történet méltóképpen tudja majd bemutatni azt az egymásrautaltságot ami egy ilyen intézményben annyira jellemzi a gyermekek világát.”

 

Gréti

 

Nagy Nóra az olvasópróbán még kicsit csalódottan vette tudomásul, hogy nincs szövege, pár nappal később viszont már büszkén vette kezébe az újonnan írt jelenetet. Igazi profikat megszégyenítő gyorsasággal tanulta meg a szövegét és már az első színpadi próbán olyan lírai egyszerűséggel adta elő, hogy a próbákat rendszeresen végignéző kísérő szülőknek is könny szökött a szemükbe.

nagynora.png

Nagy Nóra

Peti

 

Avar Ármin olyan természetességgel „fogadta örökbe” Nórát, hogy a további szereplők gyakran meg is feledkeznek arról, hogy valójában nem is testvérek. Bár termetre egyáltalán nem magasodik „húga” fölé, tartásában, viselkedésében, tökéletesen idézi fel a védelmező, nagyobb testvér karakterét. Szövegmondása, játéka csodálatos gyermeki érzékenységről tesz tanúbizonyságot.

Gréti és Peti kettőse egyszerre szívhez szóló, drámai kép, és megmosolyogtató gyermeki idill. Az előadás egyik legerősebb pillanata.

 avararmin2.jpg

Avar Ármin

A bejegyzés trackback címe:

https://teemusical.blog.hu/api/trackback/id/tr5514895930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tessék engem elrabolni!

Márton - Varga - Janik : Tessék engem elrabolni! ifjúsági musical

Friss topikok

süti beállítások módosítása